...

Wanneer tuinplanten in de grond planten

0 0
Read Time:3 Minute, 20 Second

Wanneer tuinplanten in de grond planten

Wanneer tuinplanten in de grond planten

Heel vaak krijg ik de vraag wanneer je nu tuinplanten in de tuin mag zetten. Eigenlijk is het antwoord heel makkelijk: altijd! Alleen wanneer de grond bevroren is wordt het lastig om planten in de grond te zetten. Er is echter een moment waarop ze het meest waarschijnlijk het beste groeien. Deze tijd is meestal lente, wanneer het weer warmer wordt en het droger is.

Tuinplanten in pot of uit de volle grond

Wanneer tuinplanten in de grond plantenAls je nieuwe planten koopt in pot, dan kun je deze meteen planten. Het hele jaar door. Heb je even geen tijd en laat je ze een tijdje in pot staan zorg dan dat je ze af en toe water geeft zodat ze niet uitdrogen. In de herfst en winter kun je ook veel bomen en struiken zonder pot kopen. Dit heet ‘uit de volle grond’. Ze worden direct van het land gehaald en zo verkocht. Groenblijvende soorten hebben meestal een kluit; hier zit nog aarde om de wortels dat bij elkaar wordt gehouden door jute. Omdat de wortels snel uitdrogen moet je deze wel snel planten. Je kunt alleen struiken en bomen direct uit de volle grond halen als ze in rust zijn en dat is van ongeveer november tot april, afhankelijk van het weer. Zodra er weer nieuw blad verschijnt begint het groeiseizoen en koop je alles in pot.

Lente, zomer, herfst en winter

In de lente is de grond vaak nog koud, maar kun je goed aanplanten. Het eerste jaar steken de planten dan energie in het wortelen en het jaar daarna in groei en bloei. Wordt het een warme lente en zomer dan moet je nieuwe aanplant goed water geven. Ook als je in de zomer plant moet je goed water geven. Daarom is het ook niet handig om vlak voor een zomervakantie je tuin opnieuw aan te leggen. In de herfst is de grond nog warm van de zomer en regent het meer. Dit is eigenlijk het ideale moment om planten, struiken en bomen in de grond te zetten. Ze kunnen meteen wortelen, waardoor ze de lente erop direct beginnen met groeien en bloeien. Bovendien regent het vaker, waardoor je zelf minder water hoeft te geven. De winter is ook een prima plantseizoen, tenzij het vriest natuurlijk. Een gat graven in bevroren grond gaat trouwens toch niet zo goed. Ga je planten en begint het daarna te vriezen dan is dat niet erg.

Kortom je kunt het hele jaar tuinieren!

Tips voor het planten van vaste planten !

Tips voor het planten van vaste plantenVaste planten in de volle grond zetten is niet moeilijk, maar er zijn enkele basisstappen om ervoor te zorgen dat uw planten de best mogelijke start krijgen. Planten, bomen of struiken worden in principe op dezelfde manier gekweekt. Als je deze stappen volgt, geef je je planten een goede start.

Planten in pot kan je best even dompelen als de grond aan de droge kant is. Haal vervolgens de plant uit de pot en maak de wortels voorzichtig los. Dit maakt het gemakkelijker voor hen om zich op open grond te verspreiden.
1. Er moet een groot plantgat worden gemaakt waar de plant de grond in gaat. Het plantgat moet groter zijn dan de kluit en de grond aan de onderkant moet los zijn.
2. Verbeter de uitgegraven grond aan met wat compost of speciale grond.
3. Zet de plant nu op de juiste hoogte in het plantgat, met de bovenkant van de kluit gelijk met de grond. Houd er rekening mee dat losse grond rond de plant iets zal zakken. Planten worden vaak te hoog geplaatst, waardoor de kluit kan uitdrogen.
4. Het is nu belangrijk om de grond stevig rond de wortels aan te drukken zodat de wortels er goed contact mee maken. Geef daarna voldoende water zodat de laatste luchtbelletjes rond de wortels verdwijnen.
5. Als het een droge en zonnige periode is, geef dan de eerste keer voldoende water.
6. Plant in de zomer het liefst in de vroege ochtend of avond.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.