...

Vijver onderhouden per seizoen: wat te doen?

0 0
Read Time:5 Minute, 9 Second

Vijver onderhouden per seizoen

Je vijver onderhouden tijdens de seizoenen

Vijvers zijn een geweldige aanvulling op elk huis of tuin. Ze bieden een gebied voor dieren in het wild, waterlelies en andere planten om te groeien. Ze geven mensen ook de mogelijkheid om te genieten van hun natuurlijke schoonheid. Maar een vijver onderhouden is nodig zodat de vissen gezond blijven en er goed uitzien.

Een vijver onderhouden is de sleutel van zuiver water, gezonde planten en vissen. Verzorg de planten en laat ze niet woekeren. Een vijver met een gevestigde balans tussen het leven van planten en dieren vereist minder aandacht dan een vijver waar deze harmonie ontbreekt. Dat is ook de reden van een sterke toename van algengroei. Hier zijn een paar tips om u te helpen bij het onderhoud van uw vijver door de seizoenen heen:

Vijveronderhoud en winterklaar maken

Elke drie maand een vijver onderhouden is noodzakelijk. Een van de belangrijkste taken van onderhoud in de winter is het verwijderen van gedroogde bladeren en ander vuil van het wateroppervlak. Dit zal de algengroei verminderen. Doe je dit niet, dan zal uw vijver er met de tijd vies en onaantrekkelijk uitzien. Dode bloemen of planten moeten verwijderd worden voordat ze algengroei kunnen veroorzaken. Verplaats sterke planten, zoals lelies naar het diepste deel van de vijver om te voorkomen dat hun knollen bevroren worden.

Tuinvijvers zijn dynamische systemen die veranderen met de seizoenen. Vissen vertragen als de temperatuur daalt, dus ze hebben in de vroege winter een dieet met licht verteerbaar voedsel nodig. Wanneer de temperatuur tussen de 12 en 6 graden Celsius komt stop met het voeren van de vissen omdat ze geen voedsel meer verteren. Planten die normaal gesproken afvalstoffen verwijderen, bevinden zich ook in een rusttoestand, dus teveel uitwerpselen van vissen zou de waterkwaliteit beïnvloeden.

Koi’s hebben geen maag, dus wat ze eten en hun lichaam niet nodig heeft, wordt uitgescheiden. Wat ze eten is met het oog op groei, kleur en energie. De Koi is een koudbloedig vis en het metabolisme is afhankelijk van de watertemperatuur. Houd de vijver ijsvrij. Als u de tuinvijver laat dicht vriezen kunnen de gassen niet ontsnappen. Het zuurstofgehalte zal dalen en dit zal de overlevingskans van uw vissen beïnvloeden.

Onderhoud in de lente

De lente is de beste tijd voor algemeen onderhoud aan uw tuinvijver, de vijverfolie en toebehoren. Dit is de moment om u voor te bereiden op een gezonde, bloeiende zomer voor uw vissen en planten. U moet een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat uw vijver in goede staat verkeert. Als u uw pomp en filter in de wintermaanden hebt verwijderd, is het nu tijd om ze opnieuw in uw vijver te installeren. Pompen en filters die de winter hebben doorlopen, hebben een grondige schoonmaak nodig.

Een goed moment om het reinigingsproces te starten. We beginnen met het verwijderen van vuil dat op de bodem van de vijver is terechtgekomen. Ook het poetsen van de wanden in de vijver is nodig. Als het vuil wordt achtergelaten kan dit leiden tot algengroei. Gebruik een vijverzuiger of skimmernet om vuil te verwijderen. Dit is een taak die niet aan absolute perfectie hoeft voldaan te worden, omdat een complete reiniging de natuurlijke balans en algenbestrijding verstoort.

Bij een bestaande tuinvijver zal de waterkwaliteit dikwijls goed zijn. Dit neemt niet weg dat er geen controle moet gebeuren. Een vijver onderhouden doe je door regelmatig de gezondheid van het water te testen. De gemeten pH-waarde zou tussen 7,0 tot 7,8 moeten zijn. Begin met een waterverversing van 10% om de vijver gezond te houden. Plaats de vijverpomp, filter en beluchter opnieuw, aangezien ze het meest nodig zijn tijdens warm weer. Als u de vijverpomp in de winter niet heeft laten lopen, zorg dan dat uw pomp schoon en in goede staat is voordat u hem opnieuw opstelt. Controleer het filter op lekken en het juiste debiet.

Terwijl het water opwarmt, beginnen de vissen naar de oppervlakte te zwemmen op zoek naar voedsel. Bij temperaturen tussen 5 ° C en 10 ° C kan vis gevoerd worden met weinig eiwitrijk voedsel, zoals tarwekiemen. Boven 10 ° C kunnen ze algemene vispellets krijgen. Voeg indien nodig nieuwe planten toe of verpot bestaande planten.

1) Controleer de waterkwaliteit met behulp van een ammoniaktestkit of een pH-testkit.

2) Verwijder het vuil van de bodem van uw vijver met een net, hark of onderwaterstofzuiger.

3) Gebruik een slang om algen van de rotsen in uw vijver te verwijderen.

4) Controleer op lekken in de vijverfolie

Vijver onderhouden
(Foto: Een vijver onderhouden in de lente. Ook het poetsen van de wanden in de vijver is nodig.)

Ook in de zomer moet je een vijver onderhouden

Houd algen onder controle. Verwijder lange draadalgen van het wateroppervlak. Controleer en reinig regelmatig de filter. Warm water stimuleert de groei en aanwezigheid van parasieten op vissen. Voed regelmatig de vissen met een eiwitrijk voer om de groei te bevorderen. Warmwatertemperaturen stimuleren het metabolisme, zodat weinig van het gegeten voedsel wordt uitgescheiden. Koivissen zijn omnivoren die zowel plantaardige als dierlijke stoffen eten, zoals algen, waterplanten, wormen, larven en schaaldieren – daarom kunnen ze hun dieet aanvullen met wat beschikbaar is in de vijver indien nodig.

Vul de waterstanden regelmatig bij tijdens hete, droge periodes. Dit voorkomt onnodige verwering van blootgestelde vijverfolie (hoewel rubberen vijverfolies UV- en temperatuurbestendig zijn en dus waarschijnlijk niet broos worden en barsten of beschadigen als ze worden blootgesteld aan de zon). Een significante daling van het waterniveau zou echter van invloed zijn op de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is voor vissen.

In de Herfst je vijver onderhouden

Gebruik een net om bladeren van het oppervlak van de vijver te vegen om het water vrij van rottende vegetatie te houden. Verwijder dode bladeren om ontbinding van de vegetatie te voorkomen. Snoei overmatige groei van ondergedompelde planten terug zodat er voldoende licht in uw vijver doordringt en de planten kunnen blijven fotosynthetiseren en zo de zuurstofniveaus kunnen aanvullen.

Een vijver aanleggen

Wil je een tuin aanleggen en nadien toch nog een tuinvijver, hou dan rekening met alle voorzieningen die nodig zijn een vijver draaiende te houden. Een vijver onderhouden kost geld en tijd. Laat je goed informeren en lees je goed in.

6 tips - een vijver onderhouden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.