...

Hoe een geranium planten: praktische tips

1 0
Read Time:4 Minute, 18 Second

Hoe een geranium planten: praktische tips

Hoe een geranium of ooievaarsbek planten: praktische tips

Van de bloem van “grootmoeder” verandert de geranium in een trendsetter onder de kamerplanten. De betekenis die mensen aan Geraniums linken zijn ontmoeting, vriendschap en gezelligheid. Geraniums zijn terug in trek en zijn een soort bloeiende plant die gemakkelijk te kweken is. Ze kunnen worden gekweekt in potten, in de grond of in hangbloempotten. De geranium of ooievaarsbek is een van de meest populaire bloemen en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De plant is mooi en heeft veel verschillende soorten, dus er is voor ieder wat wils. Deze bloem is ook heel gemakkelijk te kweken en te onderhouden, zelfs als je geen ervaren tuinier bent. Vrijwel alle soorten geraniums groeien en bloeien goed in de volle zon of halfschaduw.

Praktische tips voor het planten van een geranium

Hoe een geranium of ooievaarsbek planten: praktische tipsGeraniums geven over het algemeen de voorkeur aan volle zon of halfschaduw – Ze kunnen worden gekweekt in potten, in volle grond of in hang-bloempotten – Geraniums geven de voorkeur aan vochtige grond met goede drainage, maar kunnen ook redelijk wat droogte verdragen.

De geranium (pelargonium) vereist niet veel aandacht voor zichzelf, ze kunnen op een vensterbank worden geplaatst met uitzicht op elk deel van de wereld. Af ​​en toe water geven, en genieten van de prachtige en felle kleuren. Een van de unieke eigenschappen is een gunstig effect op het microklimaat in huis. De essentiële oliën in de plant hebben desinfecterende en antimicrobiële eigenschappen en stoten ook enkele kleine insecten af. Over het algemeen een ideale plant om hem zo snel mogelijk te planten!

Hoe een geranium te planten

Geraniums voelen zich het prettigst als je ze plant in het voor- of najaar. De ideale tijd is eind maart, april en begin mei. Warm weer zorgt ervoor dat de plant gemakkelijker stress kan verdragen. Als je het moment hebt gemist, kun je geraniums in de herfst planten (uiterlijk – in oktober) – en pas in de lente weer storen.

Gebruik de juiste bloempot

Hoe een geranium of ooievaarsbek planten: praktische tipsDe bloembak voor het planten van geraniums mag niet erg groot zijn – in een te ruime pot zal hij gewoon niet bloeien. Dit is een van de kenmerken van pelargonium: het wortelstelsel moet de hele ruimte beheersen voordat de knoppen tevoorschijn komen. Koop daarom geen brede en/of diepe pot. Een keramische bloempot van 10-15 centimeter is voldoende. Ondanks zijn schoonheid en lichtheid zal plastic bijdragen aan onnodige stress – het wordt in de winter onderkoeld en in de zomer verwarmd. Kies een pot met drainagegaten. Hierdoor kan het water niet stagneren en wordt de groei van geraniums gecontroleerd. Wanneer de wortels hieronder verschijnen, betekent dit dat je de plant moet verpotten.

Welke potgrond voor een geranium / ooievaarsbek?

Geranium is niet veeleisend voor de bodem, het belangrijkste is dat de aarde los en voedzaam is. Een gekochte universele of zelfgemaakte potgrond is geschikt. Dit laatste omvat gewone tuingrond en bladhumus, veengrond en klei, liefst humusrijk.

Hoe geraniums te planten en vermeerderen ?

Hoe een geranium planten praktische tips - ooievaarsbekDe gemakkelijkste manier om geraniums te planten is stekken. Snijd een kleine scheut (5-7 centimeter) van de grootste scheut af. Zet de stek in een glas water op kamertemperatuur en ververs het water dagelijks totdat de plant wortel schiet, plant dan in de volle grond. Een andere manier is om de stek in een kleine bak met aarde te plaatsen, stevig aan te stampen en met veel water water te geven en vervolgens in de grond te planten.

De geranium of ooievaarsbek verspreidt zich met ondergrondse wortelstokken. Het is aan te raden om de planten regelmatig te verdelen zodat ze goed op hun plek blijven. Dit verjongt ze ook, waardoor ze nog meer bloeien. Til een groot stuk op en verdeel de plant voorzichtig in kleinere stukken. Snijd nu alle bladeren af. Dit helpt de planten omdat er nu minder water kan worden verdampt.

Je kunt ook kant-en-klaar plantmateriaal kopen, het seizoen afwachten en de wortelstok in voorbereide grond planten (voor het planten kun je de wortelstelsels in een koele ruimte in de grond bewaren, af en toe de grond bevochtigen). Na het planten de planten niet storen – laat ze enkele dagen op een warme en donkere plaats staan.

Het is niet nodig om de grond na het planten te bemesten. Nu is alles wat nodig is voor pretentieloze geraniums matig tijdig water geven. Te veel water veroorzaakt rot en te weinig kan de bloei doen stoppen. Geef de bloem daarom water als de grond droogt. Vergeet niet om dode bladeren te snoeien en begin volgende zomer met het voeren van de plant. Geranium houdt van meststoffen met fosfor en jodium. De eenvoudigste manier is om één druppel jodium in een liter water te verdunnen en de plant water te geven met de resulterende oplossing. Voer geraniums van lente tot zomer tijdens de bloeiperiode, en je zal verbaast staan van deze prachtige plant.

Hoe een geranium snoeien

Door vroeg bloeiende soorten direct na de bloei terug te knippen, gaan de planten weer bloeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor Geranium ‘Mayflower’, Geranium clarkei en Geranium maculatum. Snijd alle lange stelen af ​​die volledig zijn uitgebloeid. Zelfs hoge variëteiten kunnen na de bloei worden gesnoeid om te voorkomen dat ze omvallen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.