...

Stappenplan voor het verticuteren van het gazon

1 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

Stappenplan voor het verticuteren van het gazon pexels-achim-bongard-352096

Stappenplan voor het verticuteren van het gazon

Een tuin vraagt vaak het nodige onderhoud en zeker wanneer u een fraai stuk gras hebt liggen. Maaien, bemesten, maar ook verticuteren. Vraagt u zich af wat dit is? Aan de hand van een handig stappenplan wordt in dit artikel het wat, hoe en waarom rondom verticuteren uitgelegd.

Wat is verticuteren?

Een korte uitleg, alvorens het stappenplan te bespreken, is wel zo prettig. Bij verticuteren worden er met een speciale machine sneden gemaakt in het gazon. Dit met als doel om het gazon te beluchten. Doordat de bodem los gemaakt wordt, kun je dood gras en mos daarnaast makkelijk verwijderen.

Wanneer moet je het doen?

Het is niet exact te zeggen wat het juiste moment is om uw gazon te verticuteren, maar er zijn wel een aantal zaken waarmee rekening gehouden dient te worden. Zo moet de grondtemperatuur nog enigszins warm zijn, zeg zo boven de 10 graden. Is het nu heel heet, dan is het beter om even te wachten. In de periode van maart tot ongeveer begin oktober kunt u er het best mee aan de slag. Afhankelijk van de staat van uw gazon is het doorgaans voldoende dit proces tweejaarlijks te doorlopen.

In 10 stappen naar een mooi gazon

Voor een mooi en goed resultaat waar u lange tijd van kunt genieten, is het volgen van een aantal stappen belangrijk. Hieronder wordt de volgorde uiteen gezet.

1. Water geven
Een vochtig gazon werkt het beste. Even sproeien dus, als het niet kort van te voren geregend heeft. Dit heeft bovendien een positieve uitwerking op het herstel van het gras.

2. Maaien
De volgende stap is het maaien van het gazon. Verwijder alles wat er af komt en wat verder nog los zit, zodat dit het werk van de verticuteer machine niet belemmert.

3. Afstellen van de machine
Het is goed om vervolgens de messen van de machine af te stellen. Hoe diep ze moeten gaan, is afhankelijk van uw gazon, maar met een milimeter of 2 zit u al snel goed als er sprake is van een dunne viltlaag. Kies anders voor het dubbele.

4. Verticuteren
Belangrijk is om het verticuteren eerst in de lengte te beginnen en maak rechte banen over uw gazon. Heeft u de lengterichting gehad, verticuteer dan nogmaals het gazon, maar dan in de breedte.

5. Verwijder onkruid en dode mossen
Bent u klaar met het verticuteren, dan zult u merken dat onkruid en dode mossen los zijn gekomen. Deze dienen verwijderd te worden uit uw gazon.

6. Zaaien
Het kan zijn dat uw gazon nu wat plekken geeft die wat kaler zijn. Bijzaaien met graszaad of het leggen van wat nieuwe graszoden kan dan oplossing bieden.

7. Bemesten van het gazon
Mest is een goede voeding voor het gras, dus u doet er goed aan om nadien het gazon te bemesten. Dit zal de groei bevorderen.

8. Zonlicht creëren
Waar zijn de plekken aangetast en kan dit komen door een te kort aan zonlicht? Wellicht staat er een boompje die elders geplant kan worden of hangen bepaalde planten of struiken wel erg ver over het gazon. Even bijsnoeien kan al wonderen doen.

9. De zuurgraad
Als er veel sprake is van mos of dorre plekken in uw gazon, dan kan het zijn dat dit te maken heeft met de zuurgraad. Het uitvoeren van een bodemtest kan snel uitsluitsel geven. Grote kans dat het nodig is om uw gazon te voorzien van wat kalk. Ook ijzersulfaat toevoegen kan mooie resultaten geven.

10. Onderhouden
Nadat u bovenstaande stappen doorlopen heeft, is het een kwestie van bijhouden en herhalen, wanneer nodig.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.