...

Mooie plantenbakken op terras of tuin

1 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

Mooie plantenbakken op terras of tuin

Mooie potten of plantenbakken geven iets extra’s aan je tuin of terras.

Als je een vleugje kleur wilt toevoegen aan je terras of tuin, zijn plantenbakken de juiste keuze. Ze kunnen worden gebruikt voor bloemen, groenten en kruiden, maar ze zijn ook geweldig voor creatieve decoratie. Als je een muur, reling of ander landschapselement hebt dat perfect zou zijn voor een plantenbak, ga je gang en schilder je het gebied met je favoriete kleur. Je kunt terracotta potten gebruiken (zonder drainagegaten), of je kunt ervoor kiezen om je eigen potten te kopen met drainagegaten in de bodem.

Prachtige potten of plantenbakken in de tuin

In een strakke tuin passen rechte lijnen. Vierkante en rechthoekige plantenbakken met dwergconiferen, siergrassen of een strakgeknipte buxus zijn een goede keuze. Ook een tuinbonsai in een grote pot of bak doet het goed als blikvanger.

Bloempotten voor een romantische tuin

Bloempotten voor een romantische tuinVoor een romantische tuin zijn potten met een werkje of randjes heel geschikt. Gecombineerd met een weelderige beplanting die er overheen valt en rijk bloeit, bijvoorbeeld met een hedera. Een houten ton met een bladplant zoals hosta is een leuk alternatief voor een schaduwplekje.

De losse boerentuin

Geef de tuin een vleugje kleur. Een lossere ‘boerentuin’ vraagt om het doortrekken van die sfeer in potten. Combineer meerdere potten van verschillende kleuren en materialen die qua vorm en grootte op elkaar lijken. Of verschillende afmetingen van hetzelfde materiaal. Door ook de beplanting op elkaar af te stemmen krijg je een speels geheel, dat toch een eenheid vormt.

Losse bloempotten in de tuin of aan de vijver zijn ook heel handig, want wordt de beplanting wat minder dan zet je de pot tijdelijk uit het zicht of wat verder aan de achterkant. Of je wisselt de inhoud om voor een nieuwe kleurexplosie.

Voldoende drainage

Zorg dat de pot/mand voldoende drainageopeningen heeft. Dek deze gaten af met een laagje hydrokorrels en evt. potscherven zodat ze niet verstopt kunnen raken. Vul de pot met potgrond en zet de planten erin. Laat een paar cm ruimte tussen de potgrond en bovenkant van de pot om makkelijk water te kunnen geven. Voeg voedingstabletten toe en dek de grond eventueel af met boomschors, split of hydrokorrels.

Water geven (ook bij regenachtig weer en in herfst/winter). Geef regelmatig water, planten in een pot kunnen het nergens anders vandaan halen. Ook als het regent of bij koud weer moet je potten controleren en begieten, de meeste regen valt via het blad naast de pot.

Zorg in de winter wel dat overtollig water goed weg kan. Dat voorkomt ook dat plantenbakken en bloempotten kapot gaan vriezen. De plantenpot los van de grond zetten door er potvoetjes, latjes of stenen onder te leggen werkt heel goed.

Staan planten langere tijd in dezelfde plantenbakken?

plantenbakkenVerplanten in de eigen pot helpt als verjongingskuur. Haal de kluit uit de pot, maak de wortels deels los en schud oude grond eraf. Zet de plant daarna terug in de pot en vul aan met verse potgrond. Doe dit in het voorjaar of tijdens een bewolkte periode, dat geeft de plant kans om zich te herstellen.

Planten in potten of plantenbakken hebben naast water ook voeding nodig. Je kan om de twee weken vloeibare meststof door het water geven, eenmaal per jaar voedingstabletten in de aarde steken, of tweemaal per jaar een organische meststof geven. De dosering pas je aan op de grootte van de pot en de planten die erin staan.

Buxus en andere groenblijvende planten in pot worden soms wat gelig. Dit kan het gevolg zijn van droogte, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, of in het geval van buxus een wat zuurder wordende grond. Geef buxus jaarlijks wat kalk in het vroege voorjaar en gebruik voor alle groenblijvende soorten een magnesium- of hagenmeststof.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.