...

Gras in de tuin: kiezen voor gras zaaien of graszoden?

1 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

kiezen voor gras zaaien of graszoden - pexels-pixabay-280229

Gras in de tuin: kiezen voor gras zaaien of graszoden?

Wanneer een tuin wordt ingericht, speelt de aanleg van gras vaak een grote rol. Niet alleen vanwege de praktische kanten die het te bieden heeft, maar ook vanwege de rustige, natuurlijke uitstraling. Samen met goed straatwerk, mooie beplanting en een degelijke schutting ziet een tuin er dan ook al snel goed uit. Voor de aanleg van een tuin moeten veel keuzes gemaakt worden. Welke bloemen, wat voor soort stenen, maar ook: gras zaaien of graszoden leggen? Allebei hebben ze hun voor- en nadelen. Daarover lees je hier meer.

De verschillen

Een groot verschil tussen het inzaaien van gras of het leggen van graszoden, zit hem in de prijs. Het eerste is beduidend goedkoper, dus wanneer je zo goedkoop mogelijk uit wil zijn en uiteindelijk toch wil genieten van een groen tapijt in je tuin, dan is dit een prima optie. Graszoden hebben hun prijs, maar ook hier heb je wel keuze tussen de wat goedkopere en de duurdere varianten. Leg je graszoden, dan heb je bovendien direct resultaat. Met het zaaien van gras moet je geduld hebben. Ook kan dit niet op elk moment, maar zul je rekening moeten houden met de temperatuur, zodat de zaadjes goed ontkiemen.

De voordelen

Het grootste voordeel van graszaad ten opzichte van graszoden is dus voornamelijk de prijs. Al voor een paar euro heb je een hele pak. Het feit dat je bij graszoden direct kunt genieten van je nieuwe aanwinst, is daar dan weer het grote voordeel van. Maar wat dacht je van het volgende?

Onderhoud

Een ander voordeel van graszoden is dat deze meer onderhoudsvriendelijk zijn. Dit komt, doordat hier geen onkruid tussen zit als je het legt. Ga je voor graszaad, dan zul je al met het opkomen van de eerste grassprieten ook direct ongewenst groen tussen je gras zien verschijnen.

Voorbereiding

Als je een mooi stuk gras wilt in je tuin, dan is het altijd nodig om de grond voor te bereiden. Zowel in het geval van graszaad als wanneer je zoden legt. Waar het voordeel hem hier in zit, is dat het bij graszoden belangrijk is dat de grond zo egaal mogelijk is en dat dit bij graszaad minder nauw komt. Bij graszoden zul je veel werk met je handen moeten doen. Met graszaad hoeft u alleen het gebied te harken voordat u de zaden zaait. De grond moet vooraf goed voorbereid zijn en het loont de moeite om te investeren in een goede meststof.

Nazorg

Na het zaaien of leggen is het natuurlijk van belang dat het gras voldoende water krijgt. Het is dan ook nodig om, zeker de eerste dagen, veel te sproeien. Graszaad biedt hier weer het voordeel dat dit in mindere mate hoeft.

Altijd noodzakelijk

Voor welke soort je ook gaat, zolang je te maken hebt met echt gras, zul je hier werk aan hebben. Zo is het van belang dat je regelmatig maait. Doe dit echter niet te snel. Zowel de zaadjes als de zoden moeten eerst voldoende kunnen wortelen om goed vast komen te zitten in de grond. Maai het gras ook niet direct te kort. Bemesten is hiernaast ook zeker aan te raden. Het is voeding voor het gazon en je zult zien dat het er van opbloeit! Meerdere keren per jaar kun je dit doen.

Foto – pexels-pixabay

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.