...

Munt planten of Mentha en het gebruik

0 0
Read Time:11 Minute, 29 Second

Munt planten of Mentha, medicinaal en keukengebruik

Munt planten of Mentha, medicinaal en keukengebruik

Munt planten zijn een snelgroeiende, geurige kruidachtige plant uit de familie Mint of Lamiaceae. Er zijn honderden soorten munt planten, maar meestal worden er 40 soorten munt gebruikt. De meeste worden gekweekt in de moestuin en vereisen vergelijkbare groeiomstandigheden. De muntplant is een overblijvend kruid dat groeit in gematigde klimaten over de hele wereld. Het is een lid van de Lamiaceae-familie en wordt soms Mentha genoemd. Het woord munt komt van het Latijnse woord menta, wat ‘ruiken’ betekent.

Elke soort munt plant heeft zijn eigen smaak of geur, hoewel sommige bijna hetzelfde zijn. Wanneer je een munt plant kiest om te kweken, zorg er dan voor dat de variëteit niet alleen geschikt is voor je teeltregio, maar ook geschikt is voor gebruik in huisgemaakte gerechten of tuindecoratie. Hieronder staan ​​de belangrijkste soorten muntzaden met namen en beschrijvingen.

Er zijn veel soorten munt planten, maar er zijn drie hoofdsoorten: pepermunt, groene munt en wintergroen. Pepermunt staat bekend om zijn sterke geur en smaak. Groene munt plant heeft een mildere smaak dan pepermunt; het wordt vaak gebruikt om ijsthee of kauwgom op smaak te brengen. Wintergroen heeft een zoete smaak en ruikt naar wintergroen snoep of gumdrops.

Soorten munt planten met foto’s en namen

Hierbij kan je alle informatie vinden van de meest voorkomende soorten munt planten en foto’s

Pepermunt

Munt planten of Mentha, medicinaal en keukengebruikPepermunt is een natuurlijke hybride van watermunt en groene munt die in het wild groeien in Europa, Noord-Amerika en Australië. Pepermunt heeft een scherpe smaak met een koele afdronk die het onderscheidt van andere soorten. Iedereen moet dit wel eens gesmaakt hebben in pepermuntjes, desserts of medicijnen.

De muntplant staat rechtop, wordt tot 1 m hoog en heeft sterk geurende donkergroene gekartelde en puntige bladeren met paarse bloemen. De stengels zijn meestal rood en glad, hoewel ze bij sommige soorten groen en harig kunnen zijn. Pepermunt planten zijn een goede honingplant, waarvan honing een mooie amberkleur heeft en een lichte mentholsmaak. Van de bladeren worden ook etherische oliën gemaakt, die worden gebruikt in de geneeskunde, parfumerie, zoetwaren en de alcoholische drankenindustrie. Pepermunt wordt toegevoegd aan verschillende gerechten en drankjes.

Pepermunt wordt ook medicinaal genoemd, omdat het extract wordt gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en de symptomen van het prikkelbare darm syndroom te verlichten. En wanneer ze op de huid worden aangebracht, helpen pepermuntpreparaten hoofdpijn, jeuk en pijnlijke spieren te verlichten.

Kattenkruid munt

Kattenkruid muntKattenkruid is een aromatische plant die veel in de tuin wordt gekweekt. Zoals de naam al doet vermoeden, houden katten van de geur van deze munt en ervaren ze er een natuurlijke euforie van. Katten knagen meestal aan bladeren of rollen rond in struiken. Als je geen kattenliefhebber bent, moet je deze munt niet in je tuin planten, omdat het altijd dieren zal aantrekken.

Kattenkruid is een overblijvend kruid met een vertakkende wortel. Scheuten rechtopstaand, behaard, 40 tot 100 cm hoog, bladeren driehoekig-ovaal, licht behaard. Paarsblauwe bloemen worden verzameld in dichte bloeiwijzen. Bloei duurt van juni tot juli.

Munt planten kunnen vers, gedroogd of ingevroren gebruikt worden. Het wordt aanbevolen om bladeren te verzamelen voordat de overvloedige bloei begint. Kattenkruid kan worden toegevoegd aan soepen, sauzen en dranken. Een thee gemaakt van de bladeren en bloemen kan worden gebruikt om de zenuwen te kalmeren, slijm te verbeteren, verstopte neus te verlichten en menstruatiekrampen te verlichten.

Geurig of rondbladige munt

Geurig of rondbladige muntZoete munt is een wortelstokachtige rechtopstaande plant met stijve stengels die groeien van 50 tot 75 cm.De bladeren zijn langwerpig of eivormig, groengrijs, 3 tot 10 cm lang, met licht behaard. De bloemen zijn paarswit, verzameld in trosvormige bloeiwijzen.

Ronde muntblaadjes hebben een fruitige geur en smaak en kunnen worden gebruikt om thee, salades of als garnering op smaak te brengen. Ook wordt geurige munt gekweekt als geneeskrachtig kruid of als bodembedekker.

Corsicaanse munt

Corsicaanse muntCorsicaanse munt is een van de kleinste leden van de muntfamilie. De muntplant kruipt, tot 3 cm hoog.De bladeren zijn rond, licht behaard, grijsgroen van kleur, 3 tot 10 cm lang.De bloemen zijn paarswit van kleur met een sterk aroma dat ongedierte van groenten afstoot.

Corsicaanse munt kan in landschapsarchitectuur worden gebruikt als bodembedekker dat sterker zal ruiken als erop wordt getrapt. Het wordt ook veel gebruikt bij het koken om desserts en snacks te versieren.

Chocolade munt

Chocolade muntChocolademunt is een hybride van groene munt en groene munt. Het heeft donkergroene bladeren met een mint-chocolade aroma en smaak. Chocolademunt is een verspreide vaste plant, tot 50 cm hoog, met kleine roze-paarse bloemen.

Dit type munt reproduceert door wortelstokken, dus het wordt aanbevolen om het in containers te laten groeien, zodat het niet het hele bed vult. De doordringende geur van chocolademunt stoot veel ongedierte van groentegewassen af.

Net als andere soorten munt, bevat chocolademunt essentiële oliën, dus het wordt gebruikt om antibacteriële middelen te maken. Ze hebben een positief effect op het spijsverteringskanaal en zijn nuttig bij verkoudheid.

Chocolademunt wordt toegevoegd aan zoetwaren – chocolade, cakes, ijs en fruitsalades. Het kan worden gebruikt als een van de hoofdingrediënten of als decoratie. Munt wordt gebruikt als specerij en toegevoegd aan vleesgerechten, sauzen en salades.

Gekrulde munt

Gekrulde muntKrullende munt is een korte (0,5-0,9 m) bodembedekker met een vrij sterk aroma. Het verschilt van andere munt planten van deze familie in de vorm van bladeren. Bij gekrulde munt zijn de bladeren behaard, met een gegolfde bladplaat. Stengel rechtopstaand, lichtgroen. De bloemen zijn klein, lichtroze, verzameld in bloeiwijzen.

Krullende munt bevat aromatische verbindingen die worden gebruikt in de geneeskunde en cosmetica. De bladeren hebben een karakteristieke mentholsmaak en smaak. Bij het koken worden ze voornamelijk als specerij gebruikt. Gedroogde munt wordt toegevoegd aan een mengsel van kruiden en verse munt wordt toegevoegd aan salades en frisdranken. Ook wordt munt veel gebruikt bij het bewaren van groenten en fruit en toegevoegd aan rustgevende thee.

Munt gember

Munt gemberGembermunt is een kunstmatig gekweekte muntsoort waarvan de verse bladeren een aangename muntsmaak hebben en een subtiel vleugje gember. Gembermunt is een krachtige, wortelstokachtige vaste plant van 40-50 cm hoog, vormt een uitgebreide kolonie rechtopstaande, vaak roodgekleurde stengels. De bladeren zijn eivormig, licht gerimpeld, geurig, donkergroen van kleur met goudgele strepen en vlekken.

Gembermunt wordt vaak als sierplant gekweekt, omdat het gestreepte blad prachtig staat in de tuin. Het kan ook worden gebruikt als smaakmaker voor vlees- en groentegerechten. Het wordt vaak toegevoegd aan ingeblikte groenten voor een frisse smaak. Gembermunt is een geweldige toevoeging aan fruit, het gaat vooral goed samen met aardbeien en meloenen.

Langbladige munt

Langbladige muntLangbladige munt is een vaste plant die de winter goed doorstaat, zelfs bij temperaturen tot -23°C. Struiken van 40 tot 120 cm hoog, die zich verspreiden door lange wortelstokken. De bladeren zijn groot, langwerpig-elliptisch van vorm, groen of grijsgroen van kleur met licht behaard. De bloemen zijn tweelippig en klein, verzameld in kransen in bloeiwijzen.

Longleaf mint wordt gebruikt om tuinen te versieren, trekt nuttige insecten aan vanwege het aroma, maar stoot tegelijkertijd ongedierte af, waaronder ratten en muizen. Dit pittige kruid wordt vers en gedroogd gebruikt als smaakmaker en smaakmaker voor thee en culinaire gerechten.

Japanse munt

Japanse muntJapanse munt is een wilde munt, die alleen op twee eilanden van Japan wordt gevonden. De plant groeit het liefst in moerassige en vochtige bossen. De struik is rechtopstaand of kruipend, tot 40 cm hoog, de bladeren zijn klein, hebben een donkergroene kleur. De bloemen zijn wit of lichtpaars, verzameld in bloeiwijzen.

Japanse pepermuntolie wordt toegevoegd aan tandpasta, mondwater, zeep, lotions, enz. Het gaat ook goed om met gastro-intestinale problemen, hoofdpijn en stress, daarom is het een integraal onderdeel van medicijnen. Verse en gedroogde Japanse muntblaadjes worden gebruikt om vlees, groenten, sauzen, soepen, frisdranken en desserts op smaak te brengen.

Appelmunt

appelmuntAppelmunt is kunstmatig gekweekt als resultaat van het kruisen van langbladige en geurige munt. De struiken zijn laag (tot 40 cm), met rechte sterke scheuten. De bladeren zijn rond, fluweelachtig met een lichte witte bloei. De bloemen zijn klein, wit of paars.

Appelmunt kan als tuinplant of als kamerplant in een pot gekweekt worden. Het heeft een aangenaam mentholaroma met subtiele hints van groene appel. De kruidig-aromatische eigenschappen helpen stress te bestrijden en verrukken elke fijnproever met zijn smaak.

Dankzij de buitengewone smaak worden gouden munt planten toegevoegd aan fruitgerechten, gelei, thee, kwas, limonades en andere dranken. Het wordt ook gebruikt bij de bereiding van gebak, augurken, enz.

Citroenmunt

citroenmelisseCitroenmunt wordt niet alleen citroenmelisse genoemd, maar ook honingslipper en honingdauw. Volgens de naam heeft dit kruid een verfrissende citroensmaak. In het wild groeit het in de Middellandse Zee in de zuidelijke regio’s. Maar het verdraagt ​​​​ook de winter goed in een gematigd klimaat, sterft zelfs niet met lentevorst in de aanwezigheid van verschillende gevormde bladeren.

Melisa is een vaste plant met een hoogte van 30 tot 120 cm, heeft een wortelstok met sterke vertakking en een krachtige stengel. De bladeren zijn heldergroen, ovaal, licht behaard. De bloemen zijn blauwachtig wit of lavendelblauw.

Muntgras bevat een breed scala aan nuttige macro- en micro-elementen, essentiële oliën en vitamines. Het heeft een gunstig effect op de hersenfunctie en helpt migraine te bestrijden. Het wordt vaak gebruikt als hulpmiddel bij de behandeling van zweren, gastritis en winderigheid in de maag.

Bij het koken worden verse citroenmuntblaadjes gebruikt, die werden verzameld voordat de plant bloeide. Melissa verliest na het drogen zijn pittige en aromatische eigenschappen niet en wordt gebruikt om de smaak van salades, vis- en groentegerechten en verfrissende soepen te verbeteren. Munt geeft frisheid aan thee, compotes en cocktails.

Pennyroyal munt

Pennyroyal muntPennyroyal is een soort bloeiende plant in de Lamiaceae-familie die inheems is in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Geplette muntblaadjes geven een zeer sterk aroma af.

Marsh mint is een overblijvend kruid van 20 tot 60 cm hoog met een vertakte, dun harige stengel. De bladeren zijn langwerpig-ovaal, heldergroen. De bloemen zijn roze-lila van kleur met een witte buis, verzameld in dichte, bolvormige ringen.

Moerasmunt is een traditionele folk remedie voor menstruatie en abortus. Dit gevaarlijke keukenkruid is in grote hoeveelheden giftig voor de lever en kan dodelijk zijn. Hierdoor wordt deze muntsoort nu nog maar zelden voor voedsel gebruikt. Vlooienmunt wordt gebruikt als insecticide en ongediertebestrijder om huisdieren te beschermen tegen vlooien, evenals mensen tegen muggen.

Ananasmunt

Het is niet voor niets dat ananasmunt deze naam kreeg, want op jonge leeftijd hebben de bladeren een aangenaam ananasaroma en een zoete smaak. Dit is een van de meest aantrekkelijke muntsoorten.

Het enige probleem met ananasmunt is dat het veel groeit. Dit kan prima zijn als het wordt gekweekt als bodembedekker om het gebied te vullen, maar als dat niet het geval is, is het beter om het in een container te planten.

Ananas munt planten hebben mooie bonte bladeren, met witte randen. De struiken bereiken een hoogte van 31 cm.In de zomer bloeien er witte of lichtroze bloemen aan de bovenkant van de planten, die veel bestuivende insecten aantrekken, waaronder bijen en vlinders. Het kruid wordt gebruikt in dranken, als decoratie voor verschillende gerechten, die gecombineerd worden met munt.

Interessant feit! Ananasmunt kan ontsnappen door drainagegaten in de bodem van potten en zelfs van pot naar pot springen die te dicht bij elkaar staat.

Groene munt

groene muntGroene munt planten zijn een meerjarige bloeiende plant in de Lamiaceae-familie die inheems is in een groot deel van Europa, Noordwest-Afrika en Zuidwest-Azië. Het wordt gevonden in de beddingen van beken, rivieren, bassins, dammen, sloten, kanalen, in de buurt van natte weiden en moerassen. De muntplanten kunnen direct in het water groeien en komt dan boven het oppervlak uit.

Het is een kruidachtige wortelstok die tot 90 centimeter hoog wordt. Stengels groen of paars, licht behaard. De bladeren zijn ovaal-lancetvormig, 2 tot 6 cm lang, groen (soms paars) van kleur. Watermuntbloemen zijn klein, mauve van kleur en vormen terminale bloeiwijzen. Bloei duurt van midden tot late zomer.

Watermunt planten

Watermunt is een prachtige toevoeging aan de tuin, die niet alleen voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt, maar ook voor medicinale en culinaire doeleinden. Alle delen van de plant hebben een uitgesproken muntachtige geur.

Munt planten worden gebruikt om kruidenthee te maken. Watermuntolie wordt gebruikt om balsems te maken voor spierpijn en ontsmettingsmiddelen voor wonden. Pepermuntextract is een verfrissende toevoeging aan mondspoelingen, bodylotions en meer.

Koreaanse munt planten

Koreaanse munt plantenKoreaanse munt planten worden ook wel gerimpelde multi-rooster of Tibetaanse lofant genoemd. Dit soort munt is naar ons gekomen vanuit Noord-Azië. Munt heeft een licht aroma van menthol, anijs en oregano.

Koreaanse munt planten zijn een meerjarige struiken die een lengte van 100 cm bereiken, bladeren tot 10 cm lang, langwerpig-ovaal met inkepingen. De bloemen zijn buisvormig, blauwpaars of wit.

Koreaanse munt kan worden geplant als tuindecoratie, maar ook als specerij en geneeskrachtig kruid. Verse en gedroogde bladeren worden gebruikt om de smaak van sauzen, thee, gebak, jam en zelfgemaakte alcoholische dranken te verbeteren.

Het heeft anti-aging eigenschappen en normaliseert de bloeddruk. Daarom wordt Koreaanse muntolie vaak gebruikt in bloedpreparaten en medicijnen om ontstekingen in de luchtwegen te verlichten.

Munt planten zijn erg handig om in je tuin te kweken. Het kan dienen als een uitstekende decoratie, nuttige insecten aantrekken en integendeel ongedierte van groenten afstoten. Het kan niet alleen worden gebruikt bij het koken, maar ook in de traditionele geneeskunde. Volgens deze beschrijving kun je zelf de gewenste muntsoort kiezen.

Zoals je ziet zijn dit nog maar een paar munt planten die we hebben uitgelicht. In werkelijkheid zijn er honderden soorten munt planten op de wereld. Zelf kruisingen van munt planten waarvan we het bestaan nog niet weten. Dit komt omdat munt planten zichzelf heel makkelijk kruisen. Als je meer wilt weten over munt planten en welke muntplant het beste is voor jouw tuin, raad ik je aan het Wikipedia-artikel over de muntfamilie te bezoeken.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.